UN HOME ENTRE CEL I TERRA (2018)

 

Un robust comerciant de 55 anys que, tot i acabar de patir un seriós i immerescut revés professional, es descriu com a vital, actiu, equilibrat i positiu, em ve a consultar per una apnea del son de 10 anys d’evolució. Dormia força bé amb l’ajuda d’un CPAP, però una tos (provocada per picor a la faringe) el desperta ara, invariablement, al cap de 5 hores. Altres símptomes són antics: una rinitis matutina, una lumbàlgia (medial, desencadenada en aixecar-se d’assegut i incrementada amb l’extensió del tronc) i una gonàlgia (dolor de genoll) bilateral. Fa 2 anys que pren Enalapril (10 mg/d) per controlar la seva hipertensió arterial (HTA). Recentment, malgrat no ser ni més ni menys, sovint li queden freds les mans, els peus i el nas. No té altres antecedents mèdics. Les formes del seu cos expressen una tipologia Terra. La seva llengua, rígida, és lleugerament violàcia. Els seus polsos radials, que són Relliscosos (hua), Lents (chi) i Profunds (chen), predominen a la posició Barrera (guan).

Atès que cap diagnòstic d’Òrgans i Vísceres (zangfu), de Meridians Extraordinaris (qi jing ba mai) o de Nivells Energètics no pot explicar-me la clínica d’aquest home, em pregunto quina relació podria existir entre els símptomes més antics; aquests bloquejos localitzats al coll (faringitis), dors (lumbàlgia) i genolls (gonàlgia).

La resposta se m’apareix en gargotejar en forma de croquis aquests símptomes: tots ocupen una posició Home entre el Cel i la Terra (és a dir, al coll, situat entre el cap-Cel i el tronc-Terra; en els lloms, ubicats entre dalt-Cel i baix-Terra, i als genolls, localitzats entre el maluc-Cel o i els peus-Terra). D’altra banda, quin mecanisme podria haver provocat l’aparició – més recent – de l’HTA i la rinitis (expressant tots dos un bloqueig a la part superior), així com la fredor a la perifèria (mans, peus i nas)? Rumio que podrien ser conseqüència d’un bloqueig en la circulació de l’energia (Qi) al centre del cos (Jiao Mitjà), dificultant-ne el flux entre el Centre i la perifèria.

És a dir, el bloqueig – en no poder tornar el Qi al Centre -, ocasionaria un excés de pressió a dalt i, d’altra banda, també dificultaria la distribució regular de la calor fins als confins de la perifèria corporal (mans, peus i nas). Aquesta hipòtesi concorda amb la preeminència dels seus polsos a la posició Barrera (guan).

Repasso mentalment els punts d’acupuntura que podrien tenir relació amb el simbolisme de l’home. Podem pensar en V17 (Geshu), punt Hui del diafragma i de la sang (Xue); estructura i substància corresponents a l’Home: el diafragma, per la seva ubicació entre allò alt-Cel i allò baix-Terra, i la sang-Xue, lligada al Cor-Centre, perquè correspon a l’Home en la mesura que l’energia-Qi s’associa al Cel i els líquids orgànics-Jinye són de l’ordre de la Terra. Però malgrat el color violaci de la llengua (que revela un estancament de sang), la clínica del meu pacient no quadra gaire amb les indicacions clíniques d’aquest punt. La tipologia Terra d’aquesta persona i la reserva psíquica (pròpia del Nivell Energètic Taiyin) m’orienten cap al punt M4 (Gonsgun); també en relació amb la sang-Xue, i punt Clau del Meridià Extraordinari Chong Mai, un canal que també evoca l’Home, en estar situat entre els Extraordinaris més Yang-Cel (Du Mai) i més Yin-Terra (Ren Mai), respectivament.

Segueixo cavil·lant i, considerant la possibilitat que el seu revés a la feina hagi descentrat a aquest home, interrogo sobre els 5 Agents (Wuxing). Descarto RM14 (Juque), punt Mu de l’Agent Foc (sobirà) i Centre (heliocèntric), perquè el Cor no sembla implicat, i perquè la simptomatologia de fred d’aquest punt és profunda, no superficial com en aquest cas. Al centre (geocèntric) dels Wuxing també hi ha dos punts Mu que van bé amb la seva tipologia Terra: els dels meridians de la Melsa (HF13- Zhangmen) i l’Estómac (RM12- Zhongwan).

La plenitud a la part superior (HTA) també pot manifestar una pèrdua de contacte amb un mateix, per una manca de retorn a les profunditats (pròpies de l’agent Aigua). Encara que descarto VB25 (Jingmen), punt Mu del ronyó, perquè la posada en marxa del Yin no és aquí patològica, sí que retinc RM3 (Zhongjin) punt Mu de la bufeta, que fa abaixar el Qi i pot tractar lumbàlgia. Finalment, també penso en la possibilitat d’una alteració de l’Agent Metall – que afavoreix una interiorització tardorenca – per l’aparent absència de dol d’aquest home, davant del seu recent fracàs professional. Puix que E25 (Tianshu) – punt Mu del budell gruixut, òrgan associat a l’Agent Metall -, ocupa una posició Home al costat del melic, aquest punt uneix els hemicossos superior (Cel) i inferior (Terra), per la qual cosa també pot desbloquejar el Centre (Jiao Mitjà). D’altra banda, el meridià on està ubicat E25 pertany a l’agent Terra (justament el de la tipologia del subjecte en qüestió). Finalment, prenc en consideració P1 (Zhongfu), punt Mu del pulmó, que promou un descens del Qi des de la part superior del cos (Jiao Superior), adreçant-lo cap al Centre. La relació del seu meridià (pulmó) amb l’Agent Metall el vincula al sentiment d’injustícia (no reconegut, en aquest cas), així com a l’actitud reservada d’aquest home (típica del Nivell Energètic Taiyin, on el meridià de pulmó està situat). A més d’afavorir clarament l’acceptació d’un dol (en reunir les energies al Centre), entre les indicacions clíniques de P1 (Zhongfu), hi ha la rinitis i l’apnea.

 

 

A la primera sessió, apostat per aquesta última opció, i practico la puntura aïllada de P1 (Zhongfu). La setmana següent, el meu pacient explica que ha dormit molt bé els primers dies (sense necessitat del CPAP). La picor de la gola ha desaparegut per complet, així com els dolors lumbar i de genolls. Les mans, els peus i el nas ja no estan freds. La pressió sanguínia ha disminuït. Ara el seu pols ja no predomina a la posició Guan.

 

Un xic aclaparada per aquesta clara resposta, i havent après l´amarga lliçó d´una possible recaiguda si es repeteix prematurament l´estimulació d´un punt únic eficaç, aquest cop trio F3 (Taichong), per tal d’afavorir la distribució central del Yin. Una setmana després, la pressió arterial s’ha normalitzat. El seu somni és més reparador; encara que es desperta d’hora, amb ganes d’orinar. Aleshores, associo VB39 (Zuanzhong) amb M6 (Sanyinjiao). Dues setmanes després, diu que està feliç de sentir-se més actiu, i m’informa que el metge li ha reduït la dosi d’Enalapril (a 5 mg/d). La meva següent temptativa, E25 (Tianshu), comporta una reactivació de les seves apnees. Davant la meva consternació, li detecto un dissimulat somriure sorneguer, cosa que em porta a la ment la imatge de rebuig desconfiat descrita per Paul Couderc, en referència a la tipologia del pacient tributari de P1 (Zhongfu). Per tant, repeteixo aquest primer punt.

Una quinzena després, tot va bé. M’abstinc de tractar-ho, i li demano que torni si reapareixen els símptomes.

He tornat a visitar-lo amb posterioritat, però no per aquest motiu.